2005: Juni Juli Augusti September Oktober November December
2006: Januari Februari Mars April Maj Juni Juli
Hela dagboken (lång!)
Av Hans Kunkell <http://www.hasseman.com>
Mer från Japan: Fotografier och filmer.

Japandagbok
juni 2006


 2006-06-03 >> Husvisning
se I närheten av mitt hus ligger en hel by med visningshus uppställda från alla möjliga företag, dock ej Sweden House som importerar husdelar från Dalarna. Så jag och Naoko tog oss en titt.
Dagens hus i Japan är väldigt inspirerade av väst men med en japansk touch. Fast de flesta har fortfarande minst ett rum i hemmet (om man har fler än ett rum!) som har tatami-golv och pappersväggar. Jag vet inte om det var för att jag sa att jag var svensk men enligt en försäljare så nämnde han tryckimpregnering som svenskt och någon slags gjutning av stolpgrund skedde på svenskt vis. Huruvida det är sant eller om han ville att jag skulle impulsköpa ett hus vet jag ej. Men om det är sant tycker jag också att japanerna kan lära sig isolera sina hus från oss.
Det var intressant att se hur husen byggs för att motstå jordbävningar. Antingen kan det ställas upp på rejäla gummidynor eller ben som kan glida på något keramikliknande. Eller om båda används i kombination. Är inte helt säker. Säker är jag dock på att om en kommande jordbävning skakar lodrätt som i Kobe 1995 så hjälper inte detta.

2006-06-03 >> Plastpåsar
se Påsanvändningen i Japan är rejält utbredd. Idag köpte jag en croissant i en brödbutik och först la de in den i smörpapper. Sen i en liten plastpåse, typ fryspåsesorten. När sista påsen med bageriets emblem plockades fram sa jag att jag kunde vara utan den, nån måtta fick det lov att vara. Japan är i och för sig väldigt framåt på miljöfronten vad gäller burkåtervinning och miljövänliga bilar men vad gäller den stora miljöboven plastpåsar så...

2006-06-04 >> Kraftåterhämtning
se För att återhämta krafterna från vardagens stress så åkte vi till ett hotell i Chiba-prefekturen där vi bara kunde vila. Fast det är inte så lätt när de har en viking (uttalas "baikingu" och betyder gående bord) med allt möjligt; kött, fisk, grönsaker, sushi, tårta, frukter med mera. Blir en väldans påfrestning att försöka trycka ner allt i magen. På hotellet fanns det också ett bad, både ett japanskt där man sitter och svettas och tittar på stjärnhimlen samt ett nöjesbad. Det fanns också bad med olika tillsatser. De bästa (eller mest annorlunda) innehöll kaffe, örter, gelé (godis). Det fanns också ett badkar som var gjort av guld (och glas, alltså inte helt solid) som ska ha kostat 120000000 yen att tillverka, alltså 7-8 miljoner kronor. Priset att få bada var 1050 yen för 2 minuter och sen ytterligare 1050 yen om man vill ha kort som minne! Skippade detta denna gång... Det enda som var konstigt med hotellet var att det var fullt med märkliga guldmålade statyer som hade passat bättre i Rom eller Aten för länge sen än på ett japanskt hotell. Efter denna minisemester borde jag nog klara av de återstående två veckorna i skolan!

2006-06-05 >> Chinatown, Yokohama ---- China Town, Yokohama
se I Yokohama ligger Japans största kinastad, China Town. Även om mycket i Japan härstammar från Kina så skiljer sig det ganska mycket. Först och främst luktar det lite annorlunda i affärerna med tanke på alla kryddor som används, i fönstrena hänger hela ankor eller grisfötter och annat mums!? Utöver shopping och att äta kinesisk mat kan man ägna sig åt att bli spådd av den otaliga mängden spågummor- och gubbar som finns. På gatorna bjuds det även i vart och varannat gathörn på smakprov av rostade kastanjer.
en In Yokohama is the biggest China Town in Japan located. Even though most things in Japan originally comes from China it is quite different. The buildings are, as you can see, different. So are the shops as well since the smell of spices are much stronger and they put delicous food as whole ducks and pig's feets in the windows. Except shopping and enjoying some chinese food you can also visit one of the many fortune tellers!

2006-06-07 >> Hemlösa
se Man kan ju inte klaga på läget iallfall; strandläge och goda kommunikationer. Men standarden i de hemlösas skjul är väl inte den bästa. Tyvärr finns det så klart även i Japan hemlösa, runt 25000 ska det ha stigit till efter de senaste årens ekonomiska nedgång. Men de skiljer sig från hemlösa i övriga världen eftersom de för det mesta håller sig för sig själva och inte sitter och tigger pengar. Störst ansamling av hemlösa i Tokyo är helt klart Uenoparken där deras skjul står tätt och man kan ibland se dem samlas och sjunga sånger tillsammans. När en festival skulle hållas i en park i Osaka som många hemlösa bor i gav de sig inte i första taget när politikerna försökte köra ut dem med kravallpolisens hjälp, vilket tyder på en god gemenskap och kämparanda. Hur det slutade den gången vet jag dock ej.

2006-06-08 >> Glass med oxtunga ---- Ice Cream with Tongue
se Tack vare ett oanonymt tips från min käre bror fick jag vetskapen om ett smått annorlunda glasstånd i Ikebukuro. Efter lite efterforskning insåg jag att det var spelföretagets Namcos temapark i tre våningar vid namn Namja Town som man inte får missa i Tokyo. Där finns förutom en vanlig spelhall tre mathallar. Den första är Gyoza Museum där man kan välja mellan en massa olika gyoza (enligt mig österlandets svar på ravioli, fast mycket godare än de man fick i skolan) som såldes i en massa olika stånd utplacerade i en stad som försöker efterlikna Tokyo för 50 år sen. Nästa gastronomiska upplevelse bestod av Petit Chou i alla möjliga former och smaker. Sist och helt klart märkligast var Ice Cream City där det erbjöds glass i smaker man aldrig ens kunna tänka sig. Jag och min kompis provade wasabi (grön pepparrot) eftersom den är så förknippad med det japanska köket samt oxtunga. Den senare gick faktiskt att äta medan wasabiglassen var vidrig. Oxtungeglassen påminde till utseende om Daimglass men istället för söt Daim blev det små impulser av köttsmak! Annorlunda! Om jag har möjlighet att återkomma till Ice Cream City kan jag tänka mig att prova bläckfisk, indisk curry, räkor eller någon annan av de märkliga sorterna som finns!
Givetvis blev det några konstiga bilder knäppta i Namja Town.
en Visited the incredible theme park Namja Town in Ikebukuro. The main attraction may be the ice cream theme park called Ice Cream City where you can enjoy (or try) ice creams of really innovative flavors. How about wasabi (horse radish), tongue, octupos, indian curry, shrimp? We tried wasabi which was horrible and the edible tongue. There are also two other food theme parks in Namja Town aimed at gyoza (eastern style ravioli) and Petit Chou.
We took of course some stupid photos in Namja Town.

2006-06-09 >> Regnperiod ---- Rain Season
se Regnperioden är över oss. Den senaste tiden har nederbörden ökat men från och med nu kommer den maxas. Det blir alltså inte mycket japansk sol innan jag åker hem till Sverige, även om regnperiod i Japan inte är samma sak som vid ekvatorn där det sägs spöregna i veckor. Det kan vara okej väder i Japan under regnperioden, men man bör utrusta sig med ett paraply.
en The rain season has come. But I don't mind rain so I will probably survive for two more weeks. But as I've heard it won't rain as much in Japan as in the countries closer the equator, but the future will tell.

2006-06-09 >> Hemma-hos-pub
se Idag kom min goda vän Kobbe hit för att turista i Japan. För att övervinna jetlagen så kan man inte sitta och glo på TV utan man måste vara aktiv, till exempel genom att besöka puben. Japan är väldigt charmigt då det fortfarande finns många små barer, ibland bara en disk med två stolar. Men som utlänning kan man ibland bli nekad inträde då de är till för de lokala stammisarna. Vi hittade dock ett intressant ställe som ägdes av en äldre herre. Det kändes som man var i hans halvsmutsiga hem och det var vi säkert. Vi beställde öl och till det fick vi lite köttgryta. På många pubar får man in en tallrik först och jag tänkte att det var nog den som ingick. När vi ätit upp sprang han ut i köket och hämtade nästa rätt. Och sen nästa och sen nästa. Då förstod vi att vi skulle behöva betala. När han kom in med sashimi beslöt vi oss för att inte äta upp allt utan lämna och bara dricka upp ölen. Efter varsina två öl och fantastiskt god mat blev vi skyldiga 5000 yen (350 kr/2 personer) vilket var riktigt billigt för denna fest. Det var en riktigt annorlunda upplevelse!

2006-06-10 >> Meido i Akihabara
se Var i Akihabara i jakt på en batteriladdare som i alla andra butiker är beställningsvara med väntetid på några veckor. Men här kan man dock hitta allt! Var vi också hittade, eller snarare såg, var en massa tjejer som jobbar som meido, dvs husmor fast modell yngre. På lördagar och söndagar när det är mycket folk försöker de locka folk till sina kaféer där alla servitriser är klädda i gulliga uniformer, oftast svart och vit, med bara ben - allt för de manliga gästerna. Jag har tyvärr aldrig varit på ett meido-kafé men jag har hört att man måste betala om man vill ta kort tillsammans. Mannen på bilden kunde dock fota henne gratis. Varför det poppat upp så många såna kaféer i Akihabara är på grund av manga-kulturen i området.

2006-06-11 >> Geta och sandaler
se Precis som svenskarna tar japanerna av sig skorna i hemmen och ibland även på restaurangerna. Då får man antingen gå barfota eller hoppa i ett par sandaler, eller slipper som de säger här. Problemet är väl att överallt man kommer och får gästtofflor så får man inte i foten (som bilden visar). Alltså blir det att 20% sticker ut där bak. Det är okej så länge man går på marken men i trappor kan det bli vanskligt.
En annan skotyp som används i Japan är geta. Dessa används till skillnad från tofflorna utomhus och främst med kimono eller andra traditionella kläder. Med de dubbla klackarna kan det behövas träning för att gå okej. Och så gör de så klart ont mellan stortån och dess granne. Pest eller kolera - vad väljer du?

2006-06-11 >> Black Jack
se Japaner är ju galna i dataspel och de japanska spelhallarna är otroliga. Det finns alla möjliga varianter. Min favorit är taiko-spelet, det vill säga man ska trumma i takt på japanska trummor. Men det finns även andra musikspel som vanliga trummor, gitarr och leka DJ. Det fanns ett nytt spel också och det var Black Jack (se bild). Spelet i sig är ju inget märkligt men bordet består av en dataskärm och croupiern är ersatt av någon maskin som faktiskt låter riktiga kort falla ner i facken för spelare och croupier. På så sätt vet man att datorn inte fuskar med oddsen. Fast det är ju inte så lätt att vinna ändå kanske...

2006-06-12 >> Nöjespark ---- Theme Park
[bild: Thunder Dolphin] se Besökte nöjesparken i Suidobashi i Tokyo. Egentligen består den av två, Tokyo Domes och La Quas nöjesparker. För 4000 yen (300 kr) fick vi varsitt åkpass men det var egentligen bara två attraktioner som var roliga och de var berg-och-dalbanan Thunder Dolphin (se foto) som i första backen har en lutning på 80 grader samt The 13 Doors som är ett spökhus. Tidigare i Japan (Edo-period) på somrarna var det populärt med bilder föreställande skelett och liknande då det ansågs avkylande med skräck! Jag är dock av annan åsikt...
en Went to the themeparks Tokyo Dome and La Qua in Suidobashi in Tokyo and enjoyed a day with my class mates after buying an all-you-can-ride-pass for 4000 yen. There we had fun riding the Thunder Dolphin (see picture) rollercoaster which was really cool and steep (80 degrees). Also the spooky house named The 13 Doors was fun. And scary!

2006-06-14 >> T-shirt på svenska
se Jag har ju förut skrivit om japanska t-skjortor med märklig engelsk text, som säkert översatts av en dator från japanska som någon skrivit efter för stort intag av något olagligt. Men, nu har jag hittat tröjor på svenska! Och det är rättstavat! Vi köpte varsin och på Naokos står det "Välkommen till SJ! Trevlig resa!" medan de som jag och Kazuchan köpte har texten "Jag tycker bäst om sommaren". Varför tillverkarna valt SJ-tema kan man ju undra över...

2006-06-16 >> Examen
se Idag var sista dagen i skolan. Ett helt år har jag pluggat japanska men hur mycket lär man sig då kan man undra. Under detta år har jag studerat en hel del kanji. Förut höll jag räkningen någorlunda men nånstans mellan 500 och 1000 har jag studerat. Men om du ber mig att skriva dem så minskar antalet drastiskt. Kanji är något man, även japaner, glömmer snabbt. För japanernas del så har datorns intåg gjort att man bara skriver uttalet och sen får man välja från en lista den kanji som man vill använda. Med tiden tror jag att allt färre japaner kommer kunna skriva kanji, dock kan de väl säkert läsa dem. Men även om kanji är viktigt så bygger ju inte hela språket på det. Man måste ju kunna prata också och det är väl det som vi fokuserat på mest i skolan. Nu kan jag ha konversationer och det som begränsar är väl främst ordförrådet. Att hänga med på vad som sägs på TV går i vissa program (stumfilmer etc....;-), andra inte. Dagstidningar är helt uteslutet då de använder en annan vokabulär. På sin höjd får man ut vad det handlar om men inga detaljer. Det sägs att man ska kunna tyda 2000 tecken för att läsa en dagstidning (i Kina hela 4000 stycken) så jag får väl kämpa på. Eller nja, mitt mål var att lära mig konversera på japanska och det har jag uppnått tycker jag. Problemet nu är väl att bibehålla kunskaperna när jag återvänder. Visst har jag Naoko att "träna på" men om man inte använder språket hela tiden så försvinner det tyvärr...

2006-06-17 >> Musselfiske ---- Clam Fishing
se Trots regnsäsong sken solen idag och det var både varmt och skönt. Vad gör man inte bättre än att åka på musselplockning. Vi stack hela gänget (=min japanska familj) till havet. Vadade i strandkanten och letade upp musslor med krattor och händerna bland tusen andra barnfamiljer. Det var ungefär som blåbärsplockning - man får gå runt och leta tills man hittar ett ställe som ingen annan varit på, nackdelen var väl att man inte kunde provsmaka under tiden... Fick med oss ca 10 kg hem som nu kommer bli ingrediens i miso-soppa och de lite större blir väl kokta i vin!
en Went to a beach in Chiba for fishing short-necked clam. Even though it is rain season the weather was sunny and warm. With our tools and hands we catced about 10 kilos of clams so now we will eat miso soup for one week... but I love it so I don't mind, I will get rather happy!

2006-06-18 >> Tokyo Band Summit 2006
se Var en sväng i trendiga Shibuya och råkade hamna på Tokyo Band Summit 2006 där vi fick lyssna på några coola japanska band. Min favorit var thee Knee som körde någon form av pop!

2006-06-19 >> Cool japansk pub ----
se Varje gång jag gått till skolan har jag passerat en pub vid namn Eagles. Jag har hela tiden tänkt att jag någon gång ska besöka den och nu äntligen blev det av. Det är en rätt liten variant med två soffgrupper och väggar fyllda med tavlor på kända band och artister från 60- och 70-talet. Namnet Eagles kommer självklart från att det är ägarens favoritband. Han hade till och med oanvända konsertbiljetter på väggarna (han blev sjuk eller nåt!). Stället sköttes av ett par och deras jobb går ut på att inte bara servera gästerna öl och sprit utan även dricka med dem. Som tilltugg till ölen fick vi några sega bläckfiskar som givetvis smakade fiskmat. Men en kväll blir ju inte lyckad utan lite karaoke så trots min hemska stämma sjöng vi också tillsammans! Till skillnad från karaokeboxar fanns det här lite maskeradutstyrsel att tillgå! Några tusen yen fattigare (det läskigaste på såna här ställen är att det inte finns någon prislista utan man märker sen när man drar hur mycket det blir. Fast majoriteten av japanerna är ju otroligt ärliga...) drog vi vidare till en annan pub och käkade. När klockan närmande sig 5 hoppade vi på första tåget in till Tokyo och Shibuya där vi tänkte uppleva partylivet i Tokyo. Framme vid 6-tiden var det inte mycket go förutom några ungdomar som var på väg hem eller stod och spydde (en sådan person registrerades). Vi tog en liten promenad upp på Lovehotels-berget där det finns en otrolig mängd "kärlekshotell". Kobbe och jag nöjde oss med att bara promenera där i den svala sommarmorgonen och sen åkte vi hem igen och fick trängas med en massa pendlare.

2006-06-21 >> Meido-kafé ----
se Meido [mäjdå] kommer från engelskans maid och betyder piga. I Tokyo, framför allt i Akihabara, finns det några sådana kaféer där man får sitta och bli uppassad av en sådan meido iförd gulliga servitriskläder. Det är övervägande män i 30-årsåldern och uppåt så det kan vara en liten pedofilivarning då personalen oftast är mellan 16 och 25. Till skillnad från Sverige så är det ingen som bryr sig i Japan och skapar rabalder. Iallafall kan man äta mat men vi gjorde som de flesta och tog en kaffe som för övrigt var riktigt god (dvs ej den vanliga blaskiga kaffe americano) men det kanske också har att göra med att det var en söt tjej som ordnade den åt oss. I Japan säger man att om en vacker kvinna häller upp ölen så smakar det godare och det kanske stämmer även på kaffe? När vi blev serverade så frågade de med mjuk vänlig röst om jag ville ha socker i och följdfrågan på mitt jakande blev hur många skedar. De hällde i socker och sen samma visa med mjölken. Till detta delade vi på en enorm glass, ungefär såna som kan ses i Kalle Anka-tidningar. Vad blev priset för ett sånt kalas då? Jo, en kaffe på café @home kostade lika mycket som vanliga bättre ställen (ca 600 yen = 40 kr) och glassen 800 yen. Till detta tillkom en grundavgift à 300 yen. Om man vill kan man även ta kort tillsammans med en meido för 500 yen eller spela spel i 3 minuter för samma pris. Det får bli vid nästa besök...

2006-06-22 >> Karaoke
se Sista kvällen i Tokyo ägnades åt det kanske mest japanska av det japanska - karaoke. Karaoke skiljer sig i Japan väldigt mycket från i väst då vi oftast får skämmas inför en stor publik på en krog. I Japan används "karaokeboxar" vilket helt enkelt är små rum med karaokeutrustning, bord och soffa samt möjligheten till beställning av mat och dryck. Oftast går folk till karaokepalats som har många rum där man kan parta med sina kompisar. Vi körde på rejält eftersom det var sista kvällen så det blev mycket öl, mat och falsksång (främst från mig) i två och en halv timmar. Skitkul!

2006-06-23 >> Hemresa ---- Going Home
se Allt har en början och allt har ett slut. Så även denna vistelse i Japan. Flög hem igen med British Airways som fick sitt vinförråd rejält minskat under den sisådär 12 timmar långa resan. Det allra värsta är ju att de flyger rakt över Sverige eftersom det är närmsta vägen (prova med ett snöre mellan London och Tokyo på en jordglob om du inte tror mig!) men i brist på fallskärm kunde vi ej hoppa av utan fick fortsätta till London och sen några timmar senare åka samma väg tillbaka till Stockholm. Tröttsamt...
en Everything has an end and finally the end came to my visit in Japan. With tears from eyes I left Japan for a 12 hour flight with British Airways. They are like all other airlines except that they fly over Sweden but doesn't let me off until London which is kind of tireing. Never mind now when I am back fighting with the jet lag...