2005: Juni Juli Augusti September Oktober November December
2006: Januari Februari Mars April Maj Juni Juli
Hela dagboken (lång!)
Av Hans Kunkell <http://www.hasseman.com>
Mer från Japan: Fotografier och filmer.

Japandagbok
april 2006


 2006-04-01 >> Sakura (körsbärsblomning)
se Vi var inte direkt de enda i Tokyo som hade för avsikt att se körsbärsblommorna i Ueno-parken denna strålande lördag. Och vi var ej heller först utan redan på stationen fick vi gå i en av stationspersonalens utmarkerade slinga för att få lämna stationen. Så mycket folk var det! Typ som att lämna en arena efter en hockeymatch eller liknande. När vi väl nått parken kunde vi iallafall njuta. Man lunkade fram i lugn takt, stannade upp och tog några kort och gick sen vidare. Under träden lägger folk ut sina presenningar för att ägna sig åt hanami. Det betyder och innebär helt enkelt att titta på blommorna. Men eftersom man sitter under träden och för att se blomningen måste man luta huvdet bakåt så, simsalabim, blir det en perfekt vinkel för att även hälla ner öl och sake i halsen. Tyvärr sysslade inte vi med "riktig" hanami...

2006-04-09 >> "Se, bocka-av"-lista
se Har nu avverkat nästan 80% av min tid här i Japan. Och jag har känsla av att jag inte gjort och sett allt i Tokyo än. Okej, det skulle vara lite väl ambitiöst men enligt min guidebok verkar det än finnas mycket att upptäcka. Jag har nu under helgen påbörjat en "se, bocka-av"-lista så från och med nu blir det tempoväxling uppåt för att hinna se allt jag har markerat som sevärt.

2006-04-10 >> Nihombashi & flygande drakar
se En måndag är kanske inte den bästa dagen att börja med att bocka av de återstående muséerna och aktiviteterna då just de flesta muséer är stängda. Sen regnade det så att bocka av en park lockade inte heller. Iallafall fanns det några alternativ som var tillgängliga och jag valde "Flygande drak"-muséet i Nihombashi. Det låter kanske inte så kul och det var det väl inte heller. Fast är man intresserad av flygande drakar uppskattar man det nog mer. Innan jag kastade bort 200 yen på inträdet hann jag med att se Nihombashi (betyder "Japans bro") som inte är centrum av Japan men väl Tokyos mittpunkt. Därifrån utgick alla större vägar för några hundra år sedan då den var den viktigaste bron och från den punkten mättes och mäts än idag avstånden till andra städer. Nuvarande bro är ganska ny (1911 om jag minns rätt) så det kanske inte gör något att den ligger och skyms under en stor motorväg som man kan se på bilden.
Bilder på bron och flygande drakar
The Japan Kite Association

2006-04-11 >> Tokyobörsen ---- Tokyo Stock Exchange
se Tokyobörsen var nog lika livlig som fiskmarknaden i Tsukiji - om man varit där innan april 1999. Då datoriserades hela arbetet och nu känns det som mest ett museum - allt är tyst, lugnt och lite besökare och hjälpsamma vakter strosar omkring. Värre, eller häftigare, var det förr då affärsmännen kunde vunnit "Gäster med gäster" med sina handrörelser hur lätt som helst. Av en guide lärde jag mig bland annat med händerna teckna olika tal samt företagen Sony och Fujitsu. Båda tecknas i två steg. Fuji gestikuleras som ett berg (upp-och-nervänt W, eller M om man så vill) följt av att man gör V-tecknet liggandes och för högerhanden från vänster till höger. Fort ska det gå! tsu i Fujitsu betyder just "passera, åka förbi" (kolla här om du inte tror mig). Sony som inte har kanji utan skrivs med skriftsystemet katakana tecknas genom att rita ソ (blir alltså ungefär som ett V i luften) följt av samma tecken (det andra; V-tecknet) som i Fujitsu. Nu betyder dock de två fingrarna 2, som på japanska heter ni. Alltså får vi ソニ (Sony).
Bilden här intill visar en digitaltavla med aktieinfo (aktie, värde, upp/ner) som snabbt flyger förbi. Eller, det behöver inte gå fort. Ju mer aktivitet det är på börsen desto snabbare rör sig texten (här gick det väl inte långsammast då kameran inte hängde med riktigt). Några bilder från dagens utflykt
Tokyobörsens hemsida
en Did a visit to Tokyo Stock Exchange. But if I had been here before 1999 then it would have been as crowdy and noisy as the fishmarket in Tsukiji. Now is everything unfortunately (for me) fully computerized. I learnt some hand gestures but since it was difficult to explain it in Swedish I am not giving it a try in English. The picture shows the digital display that give us information about the shares. If it goes fast lots of trading is being done, if it goes slowly there is less trading. Some more pictures from my visit
Tokyo Stock Exchange

2006-04-12 >> Svärdsmuseum
se Har varit på ett smärre ointressant svärdsmuseum. Fast egentligen motsvarade det mina förväntningar; det första svärdet eller slidan var fint, nästa likaså. Det tredje såg nästan likadant ut och så hade man därmed sett allt. Måste dock hålla med om att svärden var i väldigt fint skick, trots att några var över 800 år gamla. Och sen har de ju en väldigt vacker välvd form, men så var ju japanska rustningar bara gjorda av läder också till skillnad från de europeiska som krävde ett rejält svärd som knappt kunde lyftas.
Av de 20 spänn jag betalade i inträde fick jag en liten folder om hur jag ska handha och bevara mitt japanska svärd som jag inte har. Även ett häfte om svärdets utformning och hur det har förändrats de senaste 1500 åren ingick.

2006-04-13 >> Transportmuseum ---- Transportation Museum
se Har besökt Transportmuséet men dess tidigare namn Järnvägsmuséet förklarar nog bättre vad fokuseringen ligger på. Bottenvåningen är fylld med tåg, en enorm modelljärnväg (som visade Tokyos järnvägslinjer tåg för tåg under minst 20 minuter, den tid som jag var där), växlar, simulatorer, modeller, densha otaku (tågfanatiker), signaler, räls och hjul. På de övriga våningarna fanns det andra fordon och modeller ämnade för luftfart, vatten- eller vägtransport. Det roligaste var alla knappar man kunde trycka på för att flytta till exempel en växel, ändra informationsskylten på en station (en sån där gammal som "fladdrar") med mera men tyvärr orkade jag inte köa för att köra simulatorerna. Minst lika roligt var att se alla densha otaku som med sina videokameror filmade allt, precis allt! Tog till och med kort på det, bland annat. Som souvenir köpte jag en annorlunda kakburk i plåt (se bild) föreställande tågen på chuo-linjen.
Transportmuséets hemsida som inte är så intressant såvida man inte tänker besöka muséet.
en Visited the Transportation Museum which is mostly focused on railway transportation, even though they have airoplanes, boats, bikes and cars. Or at least models of them! The most fun at the museum was that it had some kind of interaction, or I mean, you can press a button and something will move or happen. And to see all train maniacs - mostly men in the 30s - walking with their video cameras and capture every single item! A souvenir was of course bought: butter cookies inside a Chuo-line train.
Some photos from this excursion

2006-04-14 >> Sony Showroom
se Gjorde ett besök på Sony Showroom i Ginza, alltså i de lite finare kvarteren av Tokyo. Här visar Sony upp sina senaste produkter i allt från kameror och videokameror, teve-apparater och hemmabio, musikspelare, datorer med mera. Såg även för första gången en e-bok, som visas här intill, som jag givetvis fingrade lite på. Stor som ett A5-papper men dock lite tjockare, kanske 5 mm. Dessutom hade den en ordbok inbyggd.
Till vår stora förtvivlan hade den stora anledning för att vi besökte Sony Showroom - våningen med gratis Playstation-spelande - flyttat. För att komma till den nya utställningslokalen tvingades vi åka tunnelbana men väl framme var det tomt med folk. Överraskande då de på föregående plats tidigare hade en 10-minutersgräns per spel. Vi kunde obehindrat spela en massa spel, främst racing-spel då de är lättare att förstå än rollspel på japanska, till stängningsdags!

2006-04-15 >> Kabuki
[bild på G]se I kristelig anda genomleds påskhelgen med lidelse. Vi var nämligen på kabuki, japansk teater/opera, i Kabukiza - den byggnad som visas på bilden - i Ginza. Nä, det var faktiskt inte trist förutom i början då det gick väldigt långsamt. Bättre blev det när tempot drogs upp, dvs när de inte bara pratade med märkliga feminina röster utan började dansa och slåss med svärd (dock utan att skada varandra). I kabuki spelas alla roller av män och bara en sån sak skulle nog förbjudas i Sverige men här i Japan är det bara så och kommer nog alltid att vara så också, ungefär som med sumobrottning alltså. Musiken är väldigt enkel, instrumenten består av trumma, shamisen, sång/tal och en man som klappar med träklossar i golvet. Stundtals förekommer även någon form av flöjt. Nästan alla är väldigt fint uppklädda med kimono och ibland får de hjälp av scenpersonal att dra av en kimono för att visa den som sitter under och därmed förvandlas till en annan person, givetvis en farlig en!! Egentligen är en föreställning på minst 3 timmar men man kan också köpa till bara en akt på ungefär en timme. Då landar priset på ca 800 yen, 50-60 pix.
Länkar för mer info hos Wikipedia: Kabuki Shamisen

2006-04-17 >> Fukagawa Edo Museum & Kiyosumi-trädgården
se Gjorde ett besök på Fukagawa Edo Museum (östra Tokyo, ca 1 km syd om Ryogoku) som byggt upp ett helt kvarter enligt en kartritning från Edo-perioden, alltså någon gång under cirka 200 år innan 1868. Byggt enligt gamla principer har de lyckats snickra ihop bostadshus, affärer, tavernor, vakttorn med mera. Tog man av sig sina smutsiga skor och istället gick med svettiga strumpor (egen erfarenhet) kunde man gå in och titta inomhus också! Gick ändå ganska fort att dra genom det hela men några bilder har jag att bjuda på.
Ett stenkast ifrån ligger den gamla "Edo-trädgården" Kiyosumi, dvs typisk utseende från den tiden. Frånvaron av vind gjorde att denna vårdag kändes som en svensk sommardag och är det då inte perfekt att besöka en japansk trädgård. I Kiyosumi-trädgården kunde man vandra runt en stor damm fylld med, så klart, vatten men också feta karpar, änder och sköldpaddor. Runtom fanns fint urplockade tallar och andra träd och buskar, ett vattenlöst vattenfall (symboliseras med längsgående stenar istället), från hela Japan insamlade stenar samt pensionärer, främst damer. Det var alltså rätt lugnt och behagligt. Se de harmoniska bilderna

2006-04-17 >> Tokyo Metropolitan Government Building
se Efter skolan tog jag en sväng förbi Tokyo Metropolitan Government Building. Det låter kanske inte så kul men där finns på 45:e våningen möjligheten att gratis beskåda utsikten (även om faciliteten inte visade sig lika bra som Tokyo Tower). Nu när solen inte går ner lika fort (på vintern typ 17-tiden och på sommaren kanske runt 19) tänkte jag att jag skulle få se en vacker solnedgång då himlen färgas rosa. Men det uteblev tyvärr av all dis eller smogg eller vad det nu var. Trots att de två souvenirbutikerna bara sålde skräp lyckades de sälja till mig. Jag är fast i deras klor... Bilder
en After school I went for seeing the sunset from the free observation floor of the Tokyo Metropolitan Government Building in Shinjuku. But the circumstances were unfortunately not perfect for colouring the sky this day. The souvenir shops had just rubbish, but still I bought stuff there.... Enjoy the view from there

2006-04-18 >> National Stadium
se Gick av i Ichigaya för att hitta ett bonsaimuseum men efter en halvtimme utan att se ett spår av det så frågade jag stationspersonalen som chockar mig med att det varit nerlagt i två tre år. Och min guidebok som ändå är från 2005.... Jaja, gått om tid kvar till skolan så begav jag mig till National Stadium några stationer bort. Arenan kom jag inte in i men den ska iallafall kunna ta 75 000 personer och byggdes för OS 1964. Utseendet är ganska typiskt för en utomhusarena, dock med ett minnesmärke med 1964 års OS samtliga vinnare. De svenska kanotisterna var väl de som kunde ta åt sig äran den gången. I närheten ligger en desto häftigare byggnad. Det är Tokyo Metropolitan Gymnasium. Om norrmännen byggde ett upp-och-ner-vänt vikingaskepp i Hamar så byggde japanerna istället en rättvänd jättesamurajhjälm. Bilder på den och lite från OS-arenan kan avnjutas i lugn och ro här.

2006-04-19 >> Taiko & Kappabashi----Taiko & Kappabashi
se Var i butiken Miyamoto Unosuke Shoten som sedan mitten av 1800-talet har sysslat med all form av utrustning för matsuri (festivaler). De har allt från omikoshi (mobila helgedomar), kläder, taiko (trummor), masker. Då jag älskar ett taiko-spel som finns i många spelhallar samt att det på övervåningen av butiken finns ett trummuseum så var det väl därför jag åkte dit. En del gamla trummor från hela världen men de flesta fick man fingra på eller rent av dunka på med pinnar. Rätt intressant hur många olika varianter det finns fast för nöjes skull föredrar jag nog hellre spelhallen då man ackompanjerar musik, även fast det i längden blir dyrare...
Kvarteret bredvid heter Kappabashi men är även känt som husgerådsgatan. Där säljs det mesta för storhushåll men anledning för att jag gick dit var affärerna som säljer matimitationer i plast. Dyrt är det också - flera gånger dyrare än den riktiga maten! Medan en riktig sushibit kan kosta mellan 100 och 150 yen kostade imitationerna 10 gånger mer, även fast de inte ser 10 gånger mer riktiga ut! Foton på trummor och plastmat.
en Visited the Drum Museum at Miyamoto Unosuke Shoten in (or around?) Asakusa. Actually it is a shop since 150 years selling everything for festivals including omikoshi (mobile shrines), clothes, masks and taiko (japanese drums). But upstairs they have the museum with percussion materials from all over the world. The best thing is that the visitors can have a go on them. But I must say, I still prefer the taiko game at the game centers, even though it is more expensive in the long run.
Nearby is Kappabashi, or "Kitchenware Town" as some people call it. There they sell everything for restaurants. But the main reason for foreigners to come here is for the plastic food that is displayed in all restaurants. But it is so much more expensive than the real food so I just bought a key ring or strap for some hundred yen. Photos from today's excursion

2006-04-20 >> Quirky Japan----Quirky Japan
se Här är sajten som skiljer sig från mängden. Har bara kollat en bråkdel men den har nåt extra. Inledningen lyder: "Are you tired of shrines and temples, reconstructed ferro-concrete castles and tea ceremonies? Do you like to get off the beaten track? Would you like to meet Japanese people who do not meet the conformist stereotype? Japan, behind the conservative grey suits and formal bows, is a country quirkier than you can ever imagine." Du ska alltså klicka här!
en Here is a site that is really unusual. And already one of my favourites! "Are you tired of shrines and temples, reconstructed ferro-concrete castles and tea ceremonies? Do you like to get off the beaten track? Would you like to meet Japanese people who do not meet the conformist stereotype? Japan, behind the conservative grey suits and formal bows, is a country quirkier than you can ever imagine." says the introduction and the web site can be found here.

2006-04-20 >> Meguro Parasitological Museum
se Det här muséet, som enligt dem själva ska vara det enda av sitt slag i världen, skulle kunna vara en del i ett viktminskningsprogram, för det får en verkligen att tappa aptiteten. Jag hade under hela besöket som en stor klump i halsen av obehag, kanske därför inträdet var gratis. Det fanns en massa olika parasiter och fiskar eller organ drabbade av dem nedstoppade i spritfyllda glasburkar. Givetvis en del som drabbar människor, som till exempel den på bilden här intill som kan hittas i tarmkanalen (fast är man drabbad borde man nog märka det! Burken är för övrigt ca 3-4 dm hög). Muséet har också världens längsta mask på 8,8 meter som hittades i en man som ätit rå forell. Får ta det lugnt i fortsättningen med sushin....

2006-04-21 >> Ueno (museum, djurpark, helgedom, samuraj)
se Kom underfund med att "National Science Museum" i Ueno, Tokyo, kan vara minst lika äckligt som Parasitmuséet. Där fanns en enorm "inlagd" bläckfisk på två meter, en komage, en dromedarpuckel med mera. Men det fanns ju annat intressant också, allt från tekniska landvinningar till fossil. Sen var det "ganska" lugnt då de flesta skolungdomar som var där på utflykt underhöll sig i "ta-, känna- och prova-på"-området. Annars kan jag meddela att japanska skolbarn inte alls är så lugna som man kanske föreställer sig; de kan springa och skrika i rulltrapporna här också!
I närheten ligger Ueno djurpark. Om det inte var för att jag innehar GRUTTO pass (ett kuponghäfte för 2000 yen, 140 kr, som gäller som inträde på 49 museum med mera) skulle jag inte en gång till besöka denna djurpark - jag mådde förra gången så dåligt inombords efteråt. I mitt GRUTTO pass står det om djurparken, citat: "Now they keeps 500 different animals with the aim of becoming a zoo showing animals elephants such as in nearly wild environment". Visst kan man fundera över engelskans korrekthet men att djuren ska försöka leva så nära som möjligt som i vilt tillstånd är väl lite att ta i. Eller så har jag helt missat att hela Afrikas savann är av betong och alldeles för trång! Okej, sedan mitt förra besök för tre år sen, har det förändrats men fortfarande skulle nog en sann djurvän känna sig lite illa till mods...
Bredvid djurparken ligger också Toshogu-helgedomen tillägnad Tokugawa Ieyasu, killen som enade Japan så att det var lugnt och fridfullt under 200 år. Han ligger begravd i Nikko och för den intresserade finns på Wikipedia en alldeles för lång artikel om honom.
Sist men inte minst blev att beskåda statyn av Saigoo Takamori - den sista samurajen - som filmen med Tom Cruise sägs bygga på. Bilder från allt detta här så klart!

2006-04-22 >> Bergsbestigning ---- Hiking in the Mountains
se Med några elever och lärare från skolan besteg vi Japans högsta berg, nej, världens högst berg, nej, ett högt berg (efter Galenskaparnas sketch om Bröderna St. Gotthard). Ett tidigt tåg tog oss till byn Okutama i västra delen av "Tokyo-länet". Efter en kort busstur begav vi oss uppför mot toppen av det mäktiga berget Kawanoriyama. Stigen slingrade sig upp längs branta stup och hade man trillat ner från den halvmeter breda stigen hade man garanterat krossats till döds. Halvvägs upp stannade vi ett lite längre tag vid detta vattenfall och intog lite specialimporterade Ballerina. Efter 4 timmars vandring var vi på toppen, 1364 möh, 850 meter över utgångspunkten. Tack vare det strålande vädret var vyn njutbar och vi såg toppen av Fujisan. Sen bar det åt nedför genom mörka, vackra och tysta skogar. Väl nere igen blev det ett dopp i ett onsen. Vattnet gjorde huden alldeles kladdig så nu har den fin lyster. Om vattnet även förlängde mitt liv så kortades det snabbt igen av intaget av öl efteråt! Fotografier!
en Went with an early train to Okutama in western Tokyo, not the city but the "kind of prefecture". After a small bus trip we started our 3-4 hour journey to the top of Mt. Kawanoriyama, 1364 m. above sea. On the way we didn't see any cool animals but this waterfall instead. And on the top we had lunch while watching at Mt. Fuji which we could see thanks to perfect weather. Back on the ground again we visited an onsen which made our skin smooth and soft. Of course we enjoyed some beer before our 3 hour journey back home. Pics!

2006-04-24 >> IKEAs öppning
se Då har äntligen IKEA öppnat i Japan. Besökarna hälsades välkomna med folkdans och Daim. Inga rapporter om ihjälklämda, men det kanske är för att japaner är ett vant "köande folk". Vi ville dock inte köa till restaurangen då den ringlade cirka 100 meter. Som "souvenir" blev det en påse Salta sillar som gick åt fort. I Tokyo finns egentligen allt, det är väl bara lakrits som är undantaget. Blir väl att åka tillbaka snart igen, tacksamt då priserna även är lägre än i Sverige!

2006-04-25 >> Myntmuseum ---- Currency Museum
se Var på turiststället nummer 1, Nippon Ginkos valutamuseum. Nippon Ginko är motsvarigheten till Riksbanken i Sverige. Det fanns mest en massa mynt, sedlar och snäckskal. Det var nämligen snäckskal som var valutan i Japan för länge, länge sedan. Fokus var så klart på den japanska valutan; gamla sedlar, krigsvaluta, amerikansk ockupationsvaluta med mera, men även en del svenska sedlar och ett 2-daler mynt stort som ett A5 från tidigt 1700-tal fanns i samligen. Fast allt detta hade jag kunnat vara utan om jag fått ta med mig det jag håller i händerna på kortet. Det är 100 miljoner yen (ca 7 miljoner kronor!!) i 1000-yenssedlar med en vikt på 10 kg. Hur mycket väger då 100 yen??
en Went to the currency museum near Nippon Ginko in Nihombashi. There was a lots of coins and notes of course, but also shells which was the currency in Japan long time ago. The most exciting part was to hold 100 million yen (about 700 000 Euro) consisting of 1000 yen notes in my hands, weighing 10 kilos! Unfortunately I could not bring them home...

2006-04-26 >> Sogakudo - Tokyos musikskola
se Dagens utflykt gick ånyo till Ueno-parken och nu även dess omgivningar. Första stopp blev kulturskatten Sogakudo som är Japans äldsta västerländska konsertsal (se bild). Byggd 1890 och ursprungligen Tokyos musikskola har den fostrat legender som pianisten Rentaro Taki, sångfågeln Kosaku Yamada samt Tamaka Miura som blev den förste japanen att recitera en opera.
I närheten hittade jag en gammal sake-butik från början av 1900-talet. Dock fanns inget till försäljning utan nu är det bara ett museum. Men eftersom jag inte dricker så gör det inte så mycket... Bilder från ovanstående samt lite annat jag såg på vägen.

2006-04-28 >> Kejsarpalatset ---- The Imperial Palace
[bild laddas]se Var hemma hos kejsaren. Men trots att jag bokade in mig för en vecka sen så kunde han tydligen inte ta emot. Han måste nog ha haft något väldigt väldigt viktigt för sig. Men jag kunde iallafall få strosa omkring och få se hans palats, dock bara från utsidan och ackompanjerade av vakter. Men vädret var ju strålande, ungefär som svensk sommar, så inte mig emot. Av det palats där han bor fick vi bara se representationsbyggnaden, det är den som är på bilden. Förresten, vad tror du konstverket framför byggnaden föreställer?
Palatset är faktiskt i tre våningar inklusive en källarvåning även om det inte kanske ser så ut. 160 meter lång så det känns som rätt många gäster kan tas emot. Det är också här han står med sin familj på sin födelsedag och Nyårsdagen och vinkar till folkmassorna. Detta enorma palats, 23 000 kvadratmeter, är dock byggt under 1960-talet då det föregående bombades. Några gamla vakttorn finns dock kvar, bland annat ett som stått sedan mitten av 1600-talet och man kan därifrån under gynnsam väderlek se Fujisan. Bevisen i form av foton på att jag varit här!
Kejsaren är också en hejare på att så (plantera?) ris vilket han gör varje år. Sen sköter han också en silkesmasksodling men i det är nog också frugan involverad. Sist men inte minst är poesiläsningen vid nyår som han har hand om. Då handlar det väl om haiku skulle jag tro.
Jag har tidigare varit i intilliggande Kejsarpalatsets östra trädgård dit man kan komma utan reservation.
en Did a visit to the Emperor. But obviously I wasn't a very important guest so I had to see his palace, or the exterior of it, by joining a tour. As many buildings (castles, temples etc) in Japan have been rebuilt during the 1950's or 60's, the Imperial Palace is not an exception. This is a ferro-concrete building completed in 1968. But there are some buildings (keeps and watch towers) that look the same as almost 400 years ago. The picture shows the reception building of the 23 000 square metres big rebuilt palace. Actually it is a 3 storey building (2 above ground and 1 below) even though it might look smaller. It is also here the Imperial Family is cheered by the public on New Year and his Majesty's birthday. Picture evidence of my visit.

2006-04-29 >> Mitsuo Aida Museum
se I källarvåningen av International Forum vid Tokyo station hittade vi idag till ett trevligt museum. Där beskådade vi den konst, eller snarare poesi, som Mitsuo Aida skapade under sitt liv. Många tänkvärda dikter med översättning till engelska. Rekommenderas för den som har vägarna förbi! Hemsida!
en Visited the Mitsuo Aida Museum at the Internation Forum near Tokyo Station. Here we read the poetry created by this, in Japan, famous man. All displays have english translation and the homepage is here. I recommend a visit if you have the time and are nearby!

2006-04-30 >> JRA Tokyo Racecourse
se Gjorde en heldagsutflykt till JRA Tokyo Racecourse som är en enorm galoppbana i västra Tokyo. Det bästa var att vi inte behövde ägna så mycket tid och uppmärksamhet åt de halvtrista racen utan det fanns ett hästsportsmuseum som vi förkovrade oss i. Där inne fanns också den här racesimulatorn som jag rider på bilden intill och en 360-gradig biograf där vi kollade på en trevlig film om hästar och hästliv. En annan simulator fungerade så att 8 personer tävlar mot varandra där man ska klappa/trumma i rätt takt (som varierande allt efter banan) så att hästen går bra. På slutet kunde man använda en extraknapp som motsvarade piskan...!!
Lite pengar satsade jag dock men det blev bortblåst omedelbums!
en In the western part of Tokyo is JRA Tokyo Racecourse which we visited today. Except spending (and loosing) some money on the races I enjoyed the strange games in the Horse Racing Museum. Except the simulator that I am riding (picture to the right) they also had a 360 degree cinema, with horse films of course, and a race simulator where eight people competed against each other.