2005: Juni Juli Augusti September Oktober November December
2006: Januari Februari Mars April Maj Juni Juli
Hela dagboken (lång!)
Av Hans Kunkell <http://www.hasseman.com>
Mer från Japan: Fotografier och filmer.

Japandagbok
september 2005


 2005-09-01 >> Shower toire
Shower Toilet se (Mamma, du behöver inte läsa det här om du inte vill. Nu är du iallafall varnad!) Idag var jag på toaletten. Och eftersom jag gick lös med det tunga artilleriet var det tur att vi har en Shower Toilet. Jag skulle gärna lägga till ändelsen 2000 eftersom det skulle låta so coolt och verkligen torde kunna vara det senaste inom toalettbranchen. Shower Toilet 2000, känn på den! Som man ser på den lilla oskarpa bilden är den för brukaren försedd med en instrumentpanel (infälld i underdelen av bilden) till höger där man styr systemet. Jag har inte provat eller förstått alla funktioner än men med ett tryck på den blåa fyrkantiga knappen åker ett liten rör från toalettstolens bakre insida ut och riktar en stråle upp mot ändtarmens mynning. Via ratten kan man ändra styrkan. Efter att man blivit ren som finaste barnrumpa trycker man på den röda stopp-knappen. Vattentillförseln bryts och röret förs åter tillbaka i viloläge. Det finns också en knapp avsedd för kvinnor men den har jag inte provat än. För den som är intresserad av en Shower Toilet kan jag meddela att den fås för cirka 50 000 yen. Skicka ett mail om ni vill att jag ska smuggla med en hem till Sverige vid nästa hemresa...

2005-09-01 >> ヒトラー -最期の12日間-
se Var på bio då det var den första i månaden. Det är i Japan billigare då och kostar endast 1000 yen (<70 spänn). Går man på en film som visas på kvällen kostar det 1200 yen och dagtid ska man punga ut hela 1800 yen. Dyrt! Vi såg ヒトラー -最期の12日間- eller Die Untergang som den heter där hemma. Varken min japanska eller tyska är väl särskilt lysande så jag förstod inte detaljerna riktigt utan bara övergripande. Slutsatsen man kan dra är att krig är dumt och gör folk knäppa. Betyget blir väl en fyra mustascher av fem.
en Did a visit to the cinema (saw the film about Hitler, original title: Die Untergang) since it was the first day of the month. It is cheaper that day!! In Japan it is so expensive daytime, it costs 1800 yen. In the evening you'll need to pay 1200 yen, which is more acceptable. But the first day every month you get even 200 yen cheaper, which is nice!

2005-09-10 >> Omikoshi, Mitaka Matsuri
se På lördageftermiddagen lokal tid infann jag mig tillsammans med några kompisar från min skola i Mitaka (namnet betyder Tre falkar eftersom detta för länge sedan var Shogunens jaktområde). Vi skulle delta i en av skolans många aktiviteter som idag var att kånka runt på en/ett Omikoshi, det vill säga ett "mobilt tempel". Det är fastspänt på två långa balkar av något japanskt tungt superträ. Detta bärs sedan runt av mestadels män och på vissa ställen stoppar man för att göra nödvändig depåfyllning av öl, japanskt te och lite halvkonstig japansk festivalmat. Man kan ju även prata med de andra deltagarna om man tycker det är kul, det är ju trots allt en festival. Vi bar runt på denna mackapär i över en och en halv timme innan vi slutade. Eller bar, det var ingen begravningsprocession direkt utan man ska gunga den upp och ner och ropa "Washoj, washoj, washoj". I början så stod jag raklång men efter en timme märkte jag att jag fick böja mina ben för att inte behöva bära allt själv, folk hade blivit trötta helt enkelt (jag med). Efteråt hade jag rätt ont i höger axel, jag använde inte heller någon fuskkudde att lägga emellan som vissa icke-vikingar gjorde. Efter denna kraftinsats blev det öl, sake och mat, precis som vi blivit bjudna på när vi kom dit.
en Together with some friends from school were we on a school organised trip to Mitaka in west Tokyo. We took part in the festival and carried around an Omikoshi which is a mobile shrine. It was very heavy and we carried it around on the streets of Mitaka for over 1 hour and a half with some few pitstops to fill up the beer and food tanks. Afterwards my shoulder was filled with pain, especially since I didn't cheat with some small pillow-like thing to cover my shoulder. Afterwards we had more drinks and food, and I could go home knowing that the gods will show mercy on me in the future.

2005-09-17 >> Nagoya (världsutställningen 2005 mm)
se Att japansk teknik ligger långt fram vet väl alla och det skulle vi också få bevittna när vi besökte världutställningen i Aichi, men på bussfronten ligger Japan långt efter Europa. Det märkte vi av när vi for till Nagoya. Ca 30 mil och en total restid på nästan 10 timmar i en för avgaserna otät buss som skulle kunna ha använts i min favoritfilm Torsk på Tallinn. Avsaknaden av toalett medförde några kisspauser längs vägen. Vi hade betalat 1000 yen extra för att få säten med extra benutrymme, men då busschauffören rejsade även i kurvor var det svårt att sova och när vi kom fram på morgonen var vi trötta. Efter att ha köat länge kom vi slutligen in på området. Där såg vi bland annat hur jorden skulle kunna ha sett ut om inte månen existerat, en 18 000 år gammal mammut som var mycket välbevarad, åt goda polska pirogi och bigos, besökte den Nordiska paviljongen som tyvärr enligt min mening var delad sämst med Litauen. Dock fanns en Pippi Långstrump som var rolig som lyfte Naoko! Vi fick även gå in i huset som finns med i filmen Tonari no Totoro.
Nästa dag turistade vi i Nagoya. Det är en stad som enligt min guidebok är bra men trist. Vi såg slottet som återuppbyggdes på 50-talet efter att ha brunnit ner under ett bombanfall under andra världskriget. Det är vackert utifrån men att komma in blir inte riktigt lika spännande som om det hade varit en 200-300 år gammalt och när det finns hissar och andra moderniteter. Nästa anhalt i staden blev Toyotas historiska teknikmuséum. Där visades symaskiner, vilket var det område som herr Toyoda startade sitt företagande inom. Givetvis visades även bilar och hur de tillverkas från den allra första till de senaste. I museishoppen kunde man köpa en Stirlingmotor för 10000 yen men jag tyckte det var lite väl mycket, men det hade varit coolt att ha.
Följande dag gick vi upp klockan 5 för att kunna ta det första tåget ut till Expo-siten. Men vi var inte ensamma. Nu var det första gången som jag såg att tågpersonal tryckte in folk i vagnarna för att inte klämmas av dörrarna. Vi var alltså inte först! Men senare på dagen besökte vi bland annat JR:s (japanska motsvarigheten till SJ) paviljong där vi fick se en 3D-film med världens nu snabbaste tåg. Det är nya maglev-Shinkansen (drivs av magneter) som kört i hela 581 km/h. Man fick även gå in i tåget och titta. När tåget blir verklighet för oss resenärer är oklart men det kommer nog dröja åtskilliga år antar jag. Allra populäraste paviljongen var dock den tyska som hade hela 6 timmars väntetid. Jag undrar vem som orkar vänta så länge egentligen?

2005-09-21 >> Att vara utlänning i Japan ---- Foreigner in Japan
se Idag när jag gick till järnvägsstationen för att åka till skolan mötte jag en äldre kvinna. Cirka 15 meter från varandra bytte hon sida av vägen. Okej, tänkte jag men när jag sen vände mig om såg jag att hon åter bytt sida!!! Fast det är inget man får hänga upp sig på som utlänning i Japan, man blir särbehandlad även om denna situation är ovanlig. Även när man sitter på tåget och det finns en ledig plats bredvid väljer de allra flesta att sätta sig bredvid en japan istället. Fast det kan ju vara för att de vill spana in mig samtidigt som de slipper svettlukten. Vad vet jag som rör sig i deras tankar!
en Today I was going to pass a woman walking towards me on my way to the train station. About 15 meters ahead she crosses the street. I don't think so much about it but after she has passed me she returns to the same side again!!! I must be scary!! This case is unique but on the train it quite often happens that people choose to sit next to a japanese instead of me, even if the seat is empty. Perhaps they just want to look at me and avoid my sweat smell....

2005-09-23 >> Sumobrottning ---- Sumo Wrestling
se För 4900 yen fick vi en plats på Ryogoku Kokugikan som är den arena i Tokyo som tre av årets sex sumoturneringar hålls. I 15 dagar (idag var 13:e dagen) pågår tävlingarna från 9 på morgonen till 6 på kvällen. På förmiddagen tävlar de brottare med lägst rank och allra sist mästare och stormästare. En fajt per dag och brottare. En match börjar med att en av domarna ropar ut "Higaaashiiii" (öst) följt av brottarens namn och sen likadant för väst; "Niiiishiiii". Brottarna bestiger den heliga dohyon ("ringen") och gör en liten uppvisning genom att sträcka på sin kropp och lyfta på benen och stampa med fötterna. Därefter dricks vatten för att rena kroppen. Sen kastas det salt innan de ställer upp sig mitt emot varandra och gör de klassiska benlyften och fotstampen för att skrämma bort onda andar. Om de inte känner sig redo för att brottas avbryts det hela och saltkastningen upprepas. Detta får pågå i maximalt fyra minuter enligt nuvarande regelverk. När båda brottare har satt ner sina nävar i marken börjar fajten, som oftast är över på mindre än 30 sekunder. De bugar mot varandra och därefter får vinnaren segerpengar av domaren. Ju fler vinster en brottare har desto senare på dagen får han brottas. Därför möts de två bästa sist och vinnaren för idag fick 3 miljoner yen, motsvarande 200 000 kronor. Man tjänar alltså rätt okej om man är en duktig brottare.
en Today we spent a couple of hours at Ryogoku Kokugikan which is the arena for sumo wrestling in Tokyo. Today was the 13th day of 15 days of tournament. The better rank a wrestler has the later on the day he will do his fight. A fight starts by a small performance by both wrestler's, followed by water drinking and throwing salt. Then they will line up infront of each other. It might take a couple of minutes before they start because they might not feel ready and therefor not put their fists onto the floor. It is also a psychological game they are playing. But when the fight has started it is usually over in seconds or tens of seconds. The winner will recieve money from the referee. The last match today which includes the two best wrestler's had a winning prize sum of 3 million yen!

2005-09-25 >> Hästgalopp
se Det har varit en riktig sporthelg den här helgen. I fredags sumobrottning och idag spelade vi bort lite pengar på hästgalopp. Jag satsade mest på de hästar som hade roliga namn, fast det hjälpte föga... I Japan är spel på hästar väldigt stort och omsätter nog en hel del pengar. Fast det är nog inte lika många som utöver det som Yakyuu (baseboll alltså) som är den största sporten i Japan.

2005-09-27 >> Sommaren är över och japanska poängkort
se Huu, nu har det börjat bli lite kallare i Japan. Framför allt på kvällen. Hade det inte varit för mitt vikingablod och lite extra underhudsfett hade jag behövt en yllekofta. Fast den åker nog fram snart ändå. Jag är iallafall tacksam att sommarens hetta har försvunnit då det har varit lite för varmt.
Idag hämtade jag ut några extra kopior av några foton som jag vill ge bort. Det blev gratis kan man säga eftersom man kan betala med japanska poängkort. I Sverige drar man sitt kort och får månadsvis hem ett brev med en liten kupong (om man har tur). Här får man direkt cirka 10% (beror på affär och vara) av köpesumman insatt på sitt kort. Det blir till och med utskrivet så just nu kan jag läsa att jag har 1706 poäng tillika yen på mitt Yamada-denki (japansk Onoff, Siba eller motsvarade). Så vid mitt nästa köp kan jag antingen använda poängen eller utöka mitt poänginnehav! Verkligen bekvämt!

2005-09-30 >> 25%
se Idag, fredag, var det terminsavslutning. Jag har redan avverkat 25% av min tid här i Japan. Snabbt har det gått! I onsdags hade vi skriftligt prov samt hörförståelse. Igår spelade vi teater (sketcher) som bandades och visades för andra klasser idag. Dessutom hade vi en kanjitävling igår. Jag fick 89 av 200. De bästa prickade in runt 190 men de har ju också studerat ett år längre än mig. Flest koreaner och Hong-Kong-ianer utmärkte sig, vilket inte är helt oväntat. Men nästa år, då jäklar......
en My first term is finished. Three is remaining. This week has mainly been tests and having fun the rest of the time. Yesterday we had a kanji contest at school. My score was 89 of 200 but I feel satisfied with that since I have only been here 3 months. But it is a little bit unfair since people from Hong Kong and so on have kanji in their language.